Connect with us

Gündem

Denizi geçmişiz derede boğulmayız inşallah

-

-

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yaptığı ortak açıklamada “Denizi geçmişiz derede boğulmayız inşallah” diyerek ufak tefek sorunların en kısa sürede çözüleceğini ve havaalanının açılacağını ifade etti.

“Orası KKTC’nin vitrini” diyen Yılmaz ülkeye gelen insanların ilk karşılaştığı yer olması itibariyle havalimanı binasının önemli olduğunu vurguladı.

Yılmaz, yeni havalimanının 10 kat büyüyen kapasitesiyle hem ülkenin kalkınmasına hem de halkın hızlı hizmet almasına vesile olacağını kaydetti.

Projelerin bundan ibaret olmadığını, çok sayıda iş birliği projesi bulunduğunu dile getiren Yılmaz, kablo ile elektrik projesinin bunlar arasında en öncelikli olanlardan olduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili yetkililerin de ziyarette hazır bulunduğunu anlatan Yılmaz, teknik hazırlıkların sürdüğünü anlattı.

Kalkınma sürecinin hem kamu hem özel sektörü kapsadığına işaret eden Yılmaz, sadece kamu ile hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığın belirtti.

Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün istikbali ve refahı için projelerin sürdürüleceğini söyleyerek, “Kıbrıs Türkü Türkiye Yüzyılında yıllardır bu topraklara reva görülen ambargoları birer birer yıkacak, dünyaya açılacaktır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ta çözümün ancak adadaki gerçekler üzerine inşa edilebileceğini söyleyen Yılmaz, “Böyle bir çözüm, bölgesel istikrar ve refaha da katkıda bulunacaktır” dedi.

Yılmaz, “Türk tarafının sergilediği tüm yapıcılığa, iyi niyete rağmen, Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden gelen, tek taraflı eylemleri ise cevapsız bırakmamız söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bugün Cumhurbaşkanlığında bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz basına açıklama yaptı.

“VERİMLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK”

Anıt mezarları ziyaret ettikleri sırada eşlik eden Namık Özkan isimli polisin trafik kazası neticesinde yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyleyen Yılmaz, “Çok şükür kardeşimizin bilinci açık durumu iyi. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum” dedi.

Yılmaz, hastanede Özkan’ı ziyaret edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevini üstlenmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Yılmaz, geçmişte de Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini, bu birikimlerle geleceğe hep birlikte yürüyeceklerini belirtti.

Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzmanken, adaya gelerek, Devlet Planlama Örgütü ile çalışmalar yaptığını söyledi.

“KKTC’nin her bir köşesindeki kardeşlerimize Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve milletimizin en kalbi selamlarını iletiyorum.” diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ortak gündemlerindeki meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Yılmaz, şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs’ın hakkaniyet mücadelesi ile kalkınma yönünde işbirliğimizin yanı sıra Doğu Akdeniz ve Maraş açılımına dair son gelişmeleri ve önümüzdeki dönemde fikir birliğiyle atacağımız adımları ele aldık.

Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü’nün Cumhurbaşkanı Yardımcılığı bünyesinde olması kapsamında; Kıbrıs Türkü için yapılacak her bir çalışmanın, görev ve sorumluluklarımız arasında artık apayrı bir yeri var.

Türkiye ve KKTC işbirliği, geçmişten bu yana sürdürülebilir bir yapıya kavuşmuştur ve kardeşlik bağlarımızdan beslenmektedir. Bizler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türkü’nün derdiyle dertlenecek, ihtiyaçlarını milletimizin ihtiyaçlarından ayrı görmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ilk yurtdışı ziyaretini geçtiğimiz günlerde KKTC’ye yapmış, birlik-beraberlik irademizi en güçlü şekilde burada yinelemiştir.”

 “Türkiye Yüzyılının ilk kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı ilk belgenin Türkiye ile KKTC arasındaki Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü olduğunu” söyleyen Yılmaz, protokolün hayırlara vesile olmasını diledi.

“KKTC’Yİ İMAR VE İHYA ETMEK ÜZERE GAYRETLERİMİZİ HIZLANDIRACAĞIZ”

Yılmaz, 31 Mart’ta imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması çerçevesinde KKTC’yi imar ve ihya etmek üzere gayretlerini hızlandıracaklarını ifade etti.

Yılmaz, dün gelir gelmez Yeni Ercan Havalimanı’na ziyaret gerçekleştirdiklerini; buradaki ilerlemeyi ve tıkanıklıkları değerlendirdiklerini belirterek, Türkiye Ulaştırma Bakanı’nın ve teknik heyetinin de kendisiyle KKTC’ye geldiğini söyledi.

Türkiye’nin destekleriyle yapılan bu yeni terminal binasının en kısa zamanda hizmete açılması için gerekli süreçleri KKTC makamlarıyla birlikte yakından takip edeceklerini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Temmuz’da yeni havalimanına inmek istediğini belirttiğini anımsatarak, bu doğrultuda kalan hususları hızla tamamlayarak 20 Temmuz’da Erdoğan’ın bu havalimanına inmesi için gereken tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.

Yılmaz, bugün gerçekleştireceği ziyaretlere de değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün öğleden sonra ise KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi yerleşkeleri inşaat alanını ziyaret edeceğiz. Ardından KKTC Karayolları Master Planı Uygulama Projesi kapsamında Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu ile Girne Yolu bağlantı noktasına bir saha ziyareti gerçekleştireceğiz.

İki ülke genel sağlık sigortası sistemlerinin uyumlandırılması, Derinya bölgesinde sosyal konut inşası ve denizin altından kablo ile elektrik temini gibi yeni projeleri ilgili bakanlarla yapacağımız görüşmelerde ele alacağız.”

Bu ziyaret sırasında güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Yılmaz, “Denizi geçmişiz derede boğulmayız inşallah” diyerek ufak tefek sorunların en kısa sürede çözüleceğini ve havaalanının açılacağını ifade etti.

“Orası KKTC’nin vitrini” diyen Yılmaz ülkeye gelen insanların ilk karşılaştığı yer olması itibariyle havalimanı binasının önemli olduğunu vurguladı.

Yılmaz, yeni havalimanının 10 kat büyüyen kapasitesiyle hem ülkenin kalkınmasına hem de halkın hızlı hizmet almasına vesile olacağını kaydetti.

Projelerin bundan ibaret olmadığını, çok sayıda iş birliği projesi bulunduğunu dile getiren Yılmaz, kablo ile elektrik projesinin bunlar arasında en öncelikli olanlardan olduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili yetkililerin de ziyarette hazır bulunduğunu anlatan Yılmaz, teknik hazırlıkların sürdüğünü anlattı.

Kalkınma sürecinin hem kamu hem özel sektörü kapsadığına işaret eden Yılmaz, sadece kamu ile hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığın belirtti.

Özel sektör konusunda etkili çalışalar yapılacağını, KKTC’nin mukayeseli üstlüklerini analiz ederek, KKTC ve TC özel sektörünün birlikte çalışacağı modellerle daha güçlü yatırım hamleleri yapılacağını anlatan Yılmaz, yaşanan sıkıntıların el birliğiyle aşılacağını belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gündem

Arıklı açıkladı: Belli yaşın üstündeki sürücüden sağlık raporu istenecek

-

-

-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne’de meydana gelen ölümlü trafik kazasının ardından yaptığı açıklamada, yasal düzenlemeyle belli bir yaşın üzerine çıkan sürücülerden sağlık raporu isteyeceklerini kaydetti. Bu konuda yasal düzenleme yapacaklarını kaydeden Arıklı, “Belli bir yaşın üzerine çıkan kişilerin reflekslerinde yavaşlamalar olabilir. Bu insanların kontrolünü yapmadan dün akşamki olayların benzerleri olabilir” dedi. Sorunlu yolların olduğunu kabul eden Arıklı, devletin imkanlarının ise kısıtlı olduğunu belirtti. Arıklı, “İnsanlar, kötü yollarda daha dikkatli olması gerekirken bu özeni göstermiyor. Bir videoda insanların zikzak yaptığını gördüm. Ana yolda birbirlerine şaka yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Bakan Arıklı, Meclis’teki bütçe görüşmeleri sonrası trafikle ilgili yetki konusunda belediyelerle bir toplantı yapacaklarının da altını çizdi.

Devamını Oku

Gündem

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Güney’deki tutuklamalar Rumlara da zarar verecek

-

-

-

Ceza Yasası’nda öngörülen 2 yıllık hapis cezasının, 5 yıla çıkarılması talebini “Rum propagandası” olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, politik meselelerden Güney’de masum insanların tutuklandığını ve bu durumun Rumlara da zarar vereceğini belirtti. New York’ta gerçekleştirilen gayri resmi görüşmede de Güney’deki hukuksuz tutuklamaların mantığı aşan bir hamle olduğunu dile getirdiğini belirten Tatar, Rum tarafının Taşınmaz Mal Komisyonu’nu (TMK) hiçe sayarak, politik baskılar ile Kıbrıslı Türkleri bastırmaya çalıştığını ifade etti.  Tatar şöyle devam etti:

TUTUKLAMALAR SORUNU DERİNLEŞTİRİYOR

Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) diye bir kurum var, Birleşmiş Milletler de (BM) tanıyor, bu komisyona 500 Milyon Pound’dan fazla para ödendi ve buna rağmen Rum’un baskısı devam ediyor. İnsanları tutuklayarak sorun çözülemez, aksine daha da derinleşir. New York’taki en üst düzeyde toplantılarda özellikle Simon Aykut meselesini dile getirdim, bu yaşta bir insanı hapsetmenin doğru olmadığını ifade ettim. Bu tutuklamalar hiçbir zaman çözüm getiremeyeceği gibi, çözümsüzlüğü de derinleştirecek.  Bu konuda da girişimlerimiz devam ediyor.”

“NATO MESELESİ RUMLARIN BOYUNU AŞAR”

Rum yönetiminin NATO üyeliği girişimini değerlendiren Tatar, şöyle devam etti: NATO hamlesi Rumların boyunu aşar. Son sözü Türkiye sözler. Rumların NATO talebi Kıbrıs Cumhuriyeti ekseninde ama ‘Türkiye onaylarsa Türkiye’ye de bir şey veririz’ düşüncesindeler.  Önemli olan Kıbrıs’ta iki egemen, eşit devlet gerçeğini kabul etmeleridir.  Bunu kabul ederlerse, o zaman Türkiye de Güney Kıbrıs’ın NATO üyeliğini onaylayabilir.  İki bölgeli, iki toplumlu federasyon diyorlar, İsrail ve Gazze’ye baksınlar, BMGK kararlarını kim dikkate aldı? Artık  bu kararlar gözden geçirilmeli…”

ANLAŞMA OLSA KIBRIS DUBAİ’Yİ GEÇER

Kıbrıs meselesinin çözümüyle tüm tarafların kazanacağına dikkat çeken Tatar, şu ifadeleri kullandı: “Burada bir anlaşma olsa petrol, gaz Türkiye üzerinden AB’ye nakledilecek.  Çok daha ekonomik ve güvenli bir sistem oluşacak. Kablo ile elektrik konusunu AB ülkeleri kabul ediyor, Rumlar kabul etmiyor. Enterkonnekte sisteme dahil olunabilir.  Gemilerin geçişi ve birçok meselede işbirliği alanları artar. Hava sahaları Türkiye üzerinden gerçekleşir. Bir anlaşma olsa burası Dubai’yi geçer. Bunların olmamasının sebebi Rumların, Kıbrıs Türklerini eşit görmeme zihniyetidir.”

Devamını Oku

Gündem

AB raporu KKTC’nin haklarını göz ardı etti

-

-

-

Türkiye Dışişleri Bakanlığı AB Komisyonu’nun hazırladığı 2024 Türkiye Raporu’na tepki gösterdi. Raporda, KKTC’nin haklarının göz ardı edildiği belirtilirken, Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik formatın yalnızca Ada’daki iki tarafı, üç Garantör gücü ve Birleşmiş Milletleri içerdiği vurgulandı. Raporun, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın gerçeklerle bağdaşmayan, hukuk dışı ve maksimalist görüşlerini yansıttığının altı çizilirken, “Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru kaygılarını ve haklı politikalarını tamamen göz ardı etmektedir” ifadelerine yer verildi. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik formatın yalnızca Ada’daki iki tarafı, üç Garantör gücü ve Birleşmiş Milletleri içerdiği hatırlatılırken, “Gelecekte varılacak herhangi bir çözüm, Ada’daki iki tarafın mutabakatıyla gerçekleşmelidir” denildi. AB’nin Kıbrıs meselesine ilişkin olarak, Kıbrıs Rum tarafının tutumunu kayıtsız şartsız yansıttığı ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarını dikkate almayan açıklamalarının, çözüm çabalarına katkıda bulunmadığı işaret edilirken, “AB’nin çözüm sürecinde yer almasının neden uygun bir seçenek olmadığını açıkça göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye