Devletin belediyeler yaptığı katkı paylarının gerçekçi olması gerektiğini ifade eden Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, “12 bin nüfusa göre katkı alıyoruz. Ancak bölgedeki su sayaçlarını dikkate aldığımızda nüfusun en az 35 bin olduğu ortada. 145 personelle ancak 12 bin kişiye hizmet verirsiniz, 35 bin kişiye nasıl hizmet verilecek? Merkezi hükümet elini taşın altına koymalı. Yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot olamam” dedi.
HÜKÜMET UMURSAMAZ BİR TUTUM İÇİNDE
Bilinçsiz büyüme ve sistemsiz yapılaşmanın ülkenin genel sorunu olduğunu, yaşanan sorunları ise hükümetin umursamadığını öne süren Kırok, şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık bir yıldır görevdeyiz. Kanayan yaralar var. Radikal kararların alınması lazım. Bu sorumluluğu sadece belediyelerin üzerine bırakırsanız, çözülmesi en az 10-15 yıl sürer. Birinci sorunumuz nüfustur. Nüfusu bilmeden geleceği nasıl planlayacağız? Çatalköy Esentepe, şu an 133 kilometrekarelik bir belediye. Küçük çaplı bir hükümet gibi davranmak zorundayız.”
SAĞLIK VE EĞİTİM İÇİN FON OLUŞTURALIM
Bölgenin altyapı ihtiyaçlarına da değinen Kırok, belediyelerde sağlık ve eğitimle ilgili bir fon oluşmasını önerdi. Kırok, “Yasada ifade edildiği gibi tapu başına iki asgari ücretle bu fon yaratılmaz. Bin konut yapılığında her ev için 500 sterlin bir bedel ödense 500 bin sterlin yapar. Bununla bir hastane ya da okul yaparsanız. Aksi halde belediyeler bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak?” dedi.
Okulların ihtiyaçlarının İngiltere’de olduğu gibi belediyeler tarafından karşılanabileceğini kaydeden Kırok, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın o okul için ayırdığı kaynağı belediyelere vermesi ve buradan organize edilmesini gerektiğini söyledi.
İMAR YETKİSİ NEDEN KAYMAKAMLIĞA VERİLDİ
Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bir anda belediyelerde olan imar yetkisinin kaymakamlıklara verilmesini de eleştiren Başkan Kırok, bu hatalı kararın düzeltilmesini istedi.
Bölgede yarım kalan inşaatlara da dikkat çeken Ceyhun Kırok, “Bu iş bankalar ile devlet arasına çözülsün. Bu evler tamamlanıp, ev sahibi olmayan genç insanlara imkan yaratılabilir. Şu anda kırsal kesim arazileri dağıtılacağı ifade ediliyor. Bu arazileri dağıtmak yerine satıp geliriyle bu yarım kalan evleri tamamlayabiliriz. Bölgedeki beton mezarlığı da bu şekilde ortadan kaldırılabilir” diye konuştu.