Connect with us

Gündem

Yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişot olmam

-

-

Devletin belediyeler yaptığı katkı paylarının gerçekçi olması gerektiğini ifade eden Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, “12 bin nüfusa göre katkı alıyoruz. Ancak bölgedeki su sayaçlarını dikkate aldığımızda nüfusun en az 35 bin olduğu ortada. 145 personelle ancak 12 bin kişiye hizmet verirsiniz, 35 bin kişiye nasıl hizmet verilecek? Merkezi hükümet elini taşın altına koymalı. Yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot olamam” dedi.

HÜKÜMET UMURSAMAZ BİR  TUTUM İÇİNDE

Bilinçsiz büyüme ve sistemsiz yapılaşmanın ülkenin genel sorunu olduğunu, yaşanan sorunları ise hükümetin umursamadığını öne süren Kırok, şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık bir yıldır görevdeyiz. Kanayan yaralar var. Radikal kararların alınması lazım. Bu sorumluluğu sadece belediyelerin üzerine bırakırsanız, çözülmesi en az 10-15 yıl sürer. Birinci sorunumuz nüfustur. Nüfusu bilmeden geleceği nasıl planlayacağız? Çatalköy Esentepe, şu an 133 kilometrekarelik bir belediye. Küçük çaplı bir hükümet gibi davranmak zorundayız.”

SAĞLIK VE EĞİTİM İÇİN FON OLUŞTURALIM

Bölgenin altyapı ihtiyaçlarına da değinen Kırok, belediyelerde sağlık ve eğitimle ilgili bir fon oluşmasını önerdi. Kırok, “Yasada ifade edildiği gibi tapu başına iki asgari ücretle bu fon yaratılmaz. Bin konut yapılığında her ev için 500 sterlin bir bedel ödense 500 bin sterlin yapar. Bununla bir hastane ya da okul yaparsanız. Aksi halde belediyeler bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak?” dedi.

Okulların ihtiyaçlarının İngiltere’de olduğu gibi belediyeler tarafından karşılanabileceğini kaydeden Kırok, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın o okul için ayırdığı kaynağı belediyelere vermesi ve buradan organize edilmesini gerektiğini söyledi.

İMAR YETKİSİ NEDEN KAYMAKAMLIĞA VERİLDİ

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bir anda belediyelerde olan imar yetkisinin kaymakamlıklara verilmesini de eleştiren Başkan Kırok, bu hatalı kararın düzeltilmesini istedi.

Bölgede yarım kalan inşaatlara da dikkat çeken Ceyhun Kırok, “Bu iş bankalar ile devlet arasına çözülsün. Bu evler tamamlanıp, ev sahibi olmayan genç insanlara imkan yaratılabilir. Şu anda kırsal kesim arazileri dağıtılacağı ifade ediliyor. Bu arazileri dağıtmak yerine satıp geliriyle bu yarım kalan evleri tamamlayabiliriz. Bölgedeki beton mezarlığı da bu şekilde ortadan kaldırılabilir” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gündem

Girne’ye müjde: 8-10 bölümlük Meslek Lisesi çok yakında hayata geçirilecek

-

-

-

Ada TV’ye konuk olan Girne Turizm Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Yıldızdoğan, Gündem Özel programında Cüneyt Oruç’un sorularını yanıtladı.  Mesleki eğitimin önemini vurgulayan Yıldızdoğan, “Girne’de meslek lisesiyle ilgili tek bir bölüm asla kabul edilemez. En az 8-10 bölüm olmalı” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın müjdesini izleyicilerle paylaşan Yıldızdoğan, “Girne Alsancak anayolunun üst tarafında  bir meslek lisesi kampusu açılacak. Burada en az 8-10 bölüm olacak. Girne’de insanlar arabasını tamir ettirmeye, buzdolabı için tamirci çağırmaya çekiniyor. Bir inşaat yapacak, tuğla badana, boya ustası çağırmaya çekiniyor. İşte bu okulla belli bir sürenin sonunda Girne her branştan ustaya kavuşacak.  Bu da fiyatlarda bir süre sonra önemli bir ucuzluk getirecek” ifadelerini kullandı.

Mesleki eğitimle ilgili yönelimin sekizinci sınıfta başlaması gerektiğini ifade eden Mehmet Yıldızdoğan, mesleki eğitimin devlet politikası olarak da desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Girne Turizm Meslek Lisesi’nden mezun olan öğrencilerin daha okuldan mezun olmadan iş olanağına kavuştuğunu dile getiren Yıldızdoğan, ailelerin çocukların okul hayatına karar verirken ve gelecek planlaması yaparken bunu da göz önünde bulundurmalarını istedi.

Devamını Oku

Gündem

Kıb-Tek’ten çok önemli duyuru

-

-

-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Güneş Enerjisi Kurulumlarında yasal mevzuata aykırılıklar gözlemlendiğini açıkladı.

KIB-TEK’ten yapılan açıklama şöyle:

“Son zamanlarda Güneş Enerjisi Kurulumlarında yasal mevzuata aykırılıklar gözlemlenmektedir. KKTC’de yürürlükte bulunan ilgili yasal mevzuata uygun şekilde Yenilenebilir Enerji Kaynağı izni almayan ve/veya Yenilenebilir Enerji Kaynağı izni almış olup da işbu iznin kapsamı dışında kurulum ve/veya uygulama yapan ve/veya Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun onayını almadan tesisatında herhangi bir değişiklik yapanlar hakkında yürürlükteki yasal mevzuat gereğince tüm hukuki yollara başvurulacak olup yasal çerçevede gerekmesi halinde, ilgili bina ve/veya yere enerji verilmesi durdurulabilecek ve/veya elektrik kesilebilecektir.”

Devamını Oku

Gündem

Ülkede yaşayan her üç iş insanından biri ‘rüşvet verdim’ itirafında bulunuyor

-

-

-

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International, TI) kriterlerine göre hazırlanan 2024 yılına ilişkin “Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu” açıklandı.

Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından, Uluslararası Şeffaflık Örgütü kriterlerine göre hazırlanan raporda 352 iş insanı ve uzmanla yapılan anketlerle elde edilen sonuçlardan faydalanıldı. İş insanları ve uzmanların verdiği cevaplara göre, Kıbrıs’ın kuzeyi 26 puanla 180 ülke arasında 140’ıncı sırada yer aldı. göre “0 puan” en yüksek yolsuzluğu, “100 puan” ise yolsuzluğun hiç bulunmadığını anlatıyor.

2023 yılına kıyasla Kıbrıs’ın kuzeyine ait skorda, bir puanlık düşüş gerçekleşti ve sıralamadaki yeri değişmedi. KKTC’de geçen yılki skoru, Türkiye’nin skorunun 7 puan gerisindeyken, bu yıl Türkiye’nin 8 puan gerisine düşüldü. Kıbrıs’ın güneyinin skoru ise geçen yıl 53 iken, bu yıl 56’ya yükseldi ve 46’ncı sıraya yerleşti. Güney ile Kuzey arasındaki puan farkı, 26’dan 30’a çıktı.

Rapora göre bu yılki en temiz üç ülke; Danimarka, Finlandiya ve Singapur oldu.

26 skora sahip olan KKTC; Liberya, Mali, Pakistan, Kamerun, Irak, Madagaskar, Meksika, Nijerya ve Uganda ile birlikte 140’ıncı sırayı paylaşıyor.

180 ülke arasındaki sıralamada; Kıbrıs’ın güneyi 46’ncı sırada, Malta 65’inci sırada, Yunanistan 59’uncu sırada ve Türkiye 107’inci sırada.

YÜZDE 75 “YOLSUZLUK ÇOK YAYGIN” DİYOR

Ankete katılan iş insanlarının yüzde 75’i KKTC’de rüşvet ve yolsuzluğun çok yaygın olduğunu düşünüyor. Dahası, yüzde 74’ü yolsuzluğun çok ciddi bir sorun olduğu kanaatinde. Her üç iş insanından ikisi, bir yıl önceye göre KKTC’de yolsuzluğun artmış olduğunu düşünüyor. 2024 yılı da yolsuzluğun azaldığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 4.

YOLSUZLUK EN FAZLA İHALELERDE

Katılımcılara göre ‘rüşvet ya da el altından fazladan ödeme yapmanın’ en yaygın olduğu üç işlem şu şekilde sıralandı: Katılımcıların yüzde 64’ü kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemlerinde rüşvetin çok yaygın olduğunu düşünmekte. Bunu kamuya ait arazi ve binaların tahsisi ve kiralanması (%60) ve devlet teşvikleri (%56) takip etmekte.

Rüşvetin en az olduğu alanlarsa sırasıyla şöyle aktarıldı: Yargı kararlarını etkilemek için (%32); yerel yönetim/belediye hizmetleri (%36); ve devletten elektrik, su ve telefon gibi hizmetleri alırken (%38).

“Son bir yıl içerisinde yukarıdaki hizmetlerden herhangi birini almak için sizin ya da çevrenizdekilerden birinin ilgili yetkiliye rüşvet ya da hediye vermeniz ya da bir iyilik yapmanız gerekti mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 35i “evet” cevabı verdi, bu soruya yanıt vermeyenlerin oranıysa yüzde 10 oldu.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye