Connect with us

Gündem

Ülke tarihinin en ağır krizine karşı Meclis önünde eylem

-

-

Toplumsal Varoluş Platformu’ndan bazı temsilcilerinin katılımıyla Cumhuriyet Meclisi önünde bugün sabah başlayan “araçlı uyarı eylemi” devam ediyor.

Bugün saat 15.00’e kadar araçlı eylemlerini sürdürmesi beklenen Platformun bazı temsilcileri, Meclis salonunda izleyici locasından Meclis oturumunu izliyor.

Platform üyesi örgütlerin yönetim kurulları düzeyinde bugün sabah 11.00’de başlatılan eylemde, ülkedeki zamlar, KKTC ile Türkiye arasındaki iş birliği protokolü ve Kıbrıslı Türklerin iradesine yapıldığı savunulan müdahaleler protesto ediliyor.

Yaklaşık 250 aracın katılımıyla, bugün sabah saat 11.00’de, başlayan Platform eylemi nedeniyle Girne Kapısı’nın da bulunduğu Cemal Gürsel Caddesi’nden Meclis önüne kadar olan yolda trafik akışı sağlanamıyor. Trafik akışı, polis kontrollünde alternatif yollardan sağlanıyor.

Meclis önündeki araçlı uyarı eylemine, Toplumsal Varoluş Platformu üyesi Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ile Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonuna (Türk-Sen) bağlı örgütlerden yönetim kurulları üyeleri katılıyor. Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da eylemcilerin yanına giderek, burada basına kısa bir açıklama yaptı, eylem yapan Platforma destek bildirdi.

Eylemde, Platform adına basın açıklaması Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga tarafından okundu. Meclis önünde eyleme katılan Platform temsilcilerinin üzerlerinde “yoksullaşmaya hayır” yazılı t-shirtler, araçlarında da “para yok, benzin yok” yazılı posterler olduğu gözlemlenirken, eylem sırasında, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. Eylem sırasında, fenalaşan bir kişi ambulans ile hastaneye sevk edildi.

Platform üyesi örgütlerden temsilcilerin eşliğinde ortak basın açıklamasını okuyan Tulga, ülke tarihinin “en ağır krizini yaşadığını” söyleyerek, “Karar vericiler bütün güçleriyle halkı da ada ezim ezim etmek için kolları sıvadılar. Ülkede yoksulluk giderek artan açlık, işsizlik ve göç umurlarında değil. Her gün yeni bir zam, yeni bir vergi ile karşılaşmanın tedirginliğini yaşıyoruz. Bir asgari ücretlinin sadece işe gidip gelmesi, maaşının üçte birine mal oluyor. Elektrik ve tüm gaz gibi diğer zorunlu giderlerle birlikte maaşından geriye ne kalır belli değil”  diye konuştu.

“Markete girip çıkmak korkulu rüya oldu” diyen Tulga, üretim hizmetlerinde yükselen girdi maliyetlerinden dolayı iflaslar yaşandığını da belirtti.

Elektrik, akaryakıt gibi temel girdi maliyetlerinin bir yılda yüzde 300’leri aştığını söyleyen Tulga, “Sağlık, eğitim sistemi çökertildi, stratejik kurumların içi boşaltıldı, iflasa sürüklendi. Her an elektrik kesintisi, her an yakıtsızlık, her an tüp gaz sıkıntısı… Kısacası toplumun çoğunluğunun yaşamaya başladığı ve her geçen gün nerdeyse hepimizi içine alan bir girdabın içinde hızla dibe sürükleniyoruz. Bizi bu noktaya getirenlere itirazımız ve isyanımızın nedeni de budur” dedi.

Gündem

Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal’ın istifası Başbakan tarafından kabul edildi

-

-

-

Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal, istifasını Başbakan Ünal Üstel’e sundu. Ünsal’ın istifasının kabul edileceği öğrenilirken, yerine atanacak kişilerin arasında Din İşleri Eski Başkanı Ahmet Yönlüer, Hakan Moran ve Fahrettin Öğdü’nün isimleri geçiyor. Ünsal’ın adı Gazi Mağusa’da verdiği “karı koca yatak ilişkisi” fetvası ile gündeme gelmişti. KKTC’de ciddi tepkilere yol açan fetva sonrası görevden alınması istenmişti. Ünsal’ın son olarak Din İşleri Dairesi bütçesinin görüşüldüğü Meclis’te yer almaması da tepkiyle karşılanmıştı.

Devamını Oku

Gündem

Yüksek Mahkeme Başkanı: Uyuşturucu nasıl geliyor, gençlerimize nasıl ulaşıyor?

-

-

-

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ,  ülkede uyuşturucu suçlarında yaşanan artışa dikkat çekerken, önemli sorular yöneltti. Ülkede uyuşturucu suçlarının artış gösterdiğini gözlemlediklerini de kaydeden Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, “Uyuşturucu suçlarının neden arttığını, ülkemize nasıl geldiğini, gençlerimize, çocuklarımıza nasıl ulaştığının tespit edilmesi lazım. Okullarda gerekli denetimlerin yapılması lazım. Kamu sektörünün kendi içinde denetimin daha etkin yapılması lazım ki kamu içerisinde oluşan suçların da ciddi şekilde azalmasına sebebiyet verebilir. Bunları yaptıkça aslında toplum kurallara uyulmasının gerekliliğini daha da özümser. Ve kendi kendine kurallara uyma alışkanlığı toplum içerisinde yerleşir. Siz kamusal denetimi ve suç işlenmesinin aslında bir yaptırım gerektirdiğini toplumsal sorun yarattığını halka anlatırsanız toplum, kişiler suç işlemekten daha fazla geriye durur. Ve daha fazla kurallara uyma alışkanlığı yerleşir” diye konuştu.

Özerdağ, “Şuanda bizim yargıç sayımız KKTC’deki görevli 51’dir. Avrupa Konseyi ortalamalarına bakıldığında her yüz bin kişiye 22 yargıç düşmektedir. Bu da yargıç sayımızın ne kadar düşük bir sayıda olduğunu karşımıza çıkarmaktadır” dedi..

Amaçlarının 2025 yılı içerisinde Ceza mahkemelerinde özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinde mahkeme sayısını artırma yönüne gitmek olduğunu vurgulayan Bertan Özerdağ, “Daha fazla yargıç alma imkanlarımız yaratılabilinir ise ceza davalarının daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında mahkeme binalarındaki eksikliklere de işaret eden Özerdağ, Yüksek Mahkeme olarak günün koşullarına uygun ve yargıç sayısının da artma ihtimalini de dikkate alarak yeni bir Yüksek Mahkeme binası yapılması konusunda çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Özerdağ, “Bina sorunlarının çözülmesi lazımdır. Özellikle Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Kaza Mahkemeleri en yoğun olan mahkemelerdir. Bu mahkemelerde şuanda daha fazla yargıç alımına imkan tanıyacak salon veya oda bulunmamaktadır. Hedefimiz 2025 yılı içerisinde daha fazla yargıç almamıza imkan tanıyabilecek alt yapı sorunlarını gidermek. Salon ve odaları temin edip gerekli bilgi işlem altyapılarını da sağlayıp yargıçlarımızın görev yapabilmesi için imkanları hazırlamaktır” dedi. 

Yeni Yüksek Mahkeme Binasının bir iki sene içerisinde inşa edilebileceğini ifade eden Özerdağ, “Yüksek Mahkeme olarak boşaltacağımız alanlar Kaza mahkemesinde oda ve salon olarak kullanımı sağlanacaktır. Dolayısıyla Lefkoşa’da ilerde 2 Ağır Ceza Mahkemesinin oluşması gündeme gelebilecektir” dedi.

Yargının hızlanması ve adaletin erken tecelli etmesi için yargıya gerekli önemin verilmesini talep ettiklerini de vurgulayan Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ, “Bütçeye bu sene içerisinde binalarımız için 50 Milyon TL kaynak konuldu” diye konuştu.

Devamını Oku

Gündem

Kıb-Tek’e borcu olan abonelerin ödemeleri faiz affıyla taksitlendiriliyor

-

-

-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na borcu olan abonelere ödeme planlarına göre faiz affı yapılarak, ödemelerinin taksitlendirilmesi yasa gücünde kararnameyle düzenlendi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, alacaklarının tahsili konusunda borcu olan tüm abonelere, Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak, 30 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na olan Elektrik Borçlarının Tahsili ile ilgili Mali Düzenlemeye İlişkin Yasa Gücünde Kararname”ye göre işlem yapılacağını duyurdu.

Kıb-Tek’ten yapılan yazılı açıklamada, başvuruların 29 Ocak tarihine kadar tüm Kıb-Tek şubelerinden yapılabileceği belirtildi.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye