Maliye Bakanı Suna Atun, “Emekli maaş ve ikramiyelerinden kesinti yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını” belirtti.
Atun yaptığı açıklamada, 6 ayın sonunda ulaşılacak hayat pahalılığının temmuz ayında maaşlara yansıtılması için de ellerindeki kaynağın en iyi şekilde kullanılması konusunda çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.
Maliye Bakanı Atun, enflasyon nedeniyle ek bütçe hazırlanması yoluna gittiklerini de ifade etti ve söz konusu bütçe ile ilgili çalışmanın pazartesi günü Bakanlar Kuruluna sunulacak duruma geldiğini” belirtti.
Atun, “Kıbrıs Türk Halkı’nın elektriksiz kalmaması, Kıb-Tek’in sıkıntılarının giderilmesi ve elektrik enerjisi sorununa köklü çözüm bulunması için yoğun çalışma içine girdiklerini” bildirdi.
Maliye Bakanı Atun, “Anavatan Türkiye’nin göndereceği iki mobil santralin çevre dostu olmadığı ile ilgili iddiaları yalanladı ve tam tersine motorin ve doğal gazla çalışma özelliği bulunan bu santrallerin şu anda devrede olan tüm ünitelerden daha çevreci olduğunu” kaydetti.
Hedeflerinin halkın hayat pahalılığı ve döviz kurlarındaki yükselişin etkilerini mümkün olan en kısa sürede gidermek, halkın gelir seviyesini yukarı çıkarmak, yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu söyleyen Atun, bunun için yapılması gerekenin devlet gelirlerini reformcu bir yaklaşımla artırmak, devleti etkin ve üretken yapmak, devlet giderlerini çağdaş düzenlemelerle azamiye indirmek olduğunu belirtti.
Atun, şöyle devam etti:
“Bireyi olmaktan onur duyduğumuz Kıbrıs Türk Halkı’nın tüm dünyayı ve bizi etkileyen yüksek enflasyon ile Türk parasının döviz karşısında yaşadığı değer kaybından dolayı içine düştüğü sıkıntıları iyi biliyor, anlıyoruz. Hükümet ve Maliye Bakanlığı olarak iç dinamiklerimizi kullanmak ve Anavatan Türkiye ile samimi, yakın işbirliği yapmak suretiyle sıkıntılarımızı aşacağımızdan eminiz.
Başbakanımız Sayın Üstel’in Ankara ziyareti dönüşünde açıkladığı üzere devlet çalışanları ile emeklilerin maaşlarından, ikramiyelerinden kesinti yapılması veya hayat pahalılığının ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız 6 ayın sonunda ulaşılacak hayat pahalılığının Temmuz ayında maaşlara yansıtılması için elimizdeki kaynak ve imkânların en iyi şekilde kullanılması konusunda çalışma içerisindedir.
Hedefimiz Kıbrıs Türk Halkı’nın hayat pahalılığı ve döviz kurlarındaki yükselişin etkilerini mümkün olan en kısa sürede gidermek, halkımızın gelir seviyesini yukarı çıkarmak, yaşam kalitesini yükseltmektir. Bunun için yapılması gereken ise devlet gelirlerini reformcu bir yaklaşımla artırmak, devleti etkin ve üretken yapmak, devlet giderlerini çağdaş düzenlemelerle azamiye indirmektir. Ülke olarak bunun için kaynağımız ve insan potansiyelimiz vardır. Yeter ki ben değil biz demesini bilelim, doğrudan yana olanlara destek verelim.
Devletin bütçesinin enflasyon nedeniyle yeninden ele alınması zorunluluğu olduğunu daha önce ifade etmiştim. Maliye Bakanlığı olarak enflasyon nedeniyle ek bütçe hazırlanması yoluna gittik ve söz konusu bütçe ile ilgili çalışmamızı Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulacak duruma geldik.“