Connect with us

Gündem

Elektrik kesintisinde gıda zehirlenmelerine dikkat

-

-

Gıda Mühendisleri Odası, Teknecik’teki yatırım eksikliğinden dolayı sıkça elektrik kesintilerinin yaşandığı bu günlerde, gıdaları sağlıklı bir şekilde tüketebilmek ve gıdaların bozulmalarını önleyebilmek için halka uyarılarda bulundu.

İşte odadan yapılan açıklamada alınması gereken önlemler:

ELEKTRİK KESİNTİSİ ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER:

Tüm soğuk hava depoları, buzdolapları ve dondurucuların verimli bir şekilde çalıştığından emin olunmalı ve sıcaklıklar termometre yardımıyla düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Buzdolaplarının  +4 derece, dondurucular ise -18 derecede çalıştığından emin olunmalıdır. 

Tedarik zincirinin ilk basamağı olan tedarikçilerin soğuk muhafaza ürünlerini uygun sıcaklıklarda taşımasının sağlanması için süratle hareket edilmesi ve hızlıca marketlerin soğutucularına yerleştirilerek soğuk zincirin kırılmaması çok önemlidir. 

Marketlerin elektrik kesintisi gibi durumlarda uygun sıcaklıklarda muhafazasını sürdürebilmesi için mutlaka jeneratör kullanılması gerekmektedir.

Jeneratör olmayan işletmelerde ve evlerde elektrik kesintilerinde kullanılmak üzere  derin dondurucuda, buzdolabında veya soğutucularda yiyeceklerin soğuk kalmasına yardımcı olmak için buz aküleri veya jel paketleri bulundurun.

Hemen ihtiyacınız olmayabilecek  taze et ve tavuk gibi soğutulmuş ürünleri daha uzun süre  bozulmadan muhafaza etmek için  dondurun.

Kapaklı buzluk ve dondurucular kullanılması da marketlerin enerji kaybı yaşamasını büyük ölçüde önleyecektir. 

Dondurucuda yiyecekler gruplandırılmalıdır. Örneğin kolay çözülebilecek gıdalar iç bölümde dururken, zor çözünecek gıdaları kapağa yakın konumlandırılmalıdır. Enerji kaybı olmaması adına alışveriş esnasında da istenen ürünü hızlıca alıp dolap kapaklarını kapalı tutması, kendisine gösterilen önemi bir başka müşteriye de göstermesi halk sorumluluklarımızdan olmalıdır. İkaz edici levhalar kullanılmalıdır. 

ELEKTRİK KESİNTİSİ SIRASINDA:

Kasapların kıyma makinelerinin soğutuculu olsa dahi her kullanımda içinde kalan parçaların ayrılması, parça etlerin kıyma haline getirilmeden tezgahta değil soğuk hava depolarında asılı şekilde muhafaza edilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Balık satış noktalarından balık alırken buzun mutlak suretle varlığını kontrol etmekte ve balıkta koku olmamasına dikkat etmeliyiz. 

Tavuk satış noktalarında ise buzluk ve derin dondurucuların kapaklarının iyice kapalı olması, ürünlerde herhangi bir renk değişikliğinin bulunmaması, ürün alırken de kapakları olabildiğince kısa süre açık tutulması ürünün bir süre daha korunmasını sağlayacaktır.

Alınacak bu önlemler, çiğ ve bakteri üreme özelliği bakımından çok riskli olan bu grubu da belli bir süre koruyacaktır.

Süt ve süt ürünlerinde sıvı ve yumuşak yapıda olanlar (süt, ayran, kefir, krem peynir, yumuşak yapılı peynirler, yoğurt vb) 2 saatten fazla sürede +4 derece üzerindeki sıcaklığa maruz kalmış ise, yukarıda belirtilen yöntemlerle soğutulmaya ve +4 derecede tutulmaya devam edilmelidir. Aksi takdirde tüketilmemelidir.

Ancak sert yapıdaki peynirler daha dayanıklı olduğundan bu ürünler daha uzun süre +4-8 derece sıcaklığa maruz kalabilirler. 

Kırmızı et, kanatlı eti ve deniz ürünleri işlenmiş veya işlenmemiş olması fark etmeksizin 2 saatten fazla +4 derecenin üzerindeki sıcaklığa maruz kalmış yukarıda belirtilen yöntemlerle soğutulmaya ve +4 derecede tutulmaya devam edilmelidir. Aksi takdirde tüketilmemelidir.

Ekmek grubu ürünler serin yerde muhafazası yeterli olacağında bu kategoriye girmemekle birlikte; etiketinde buzdolabında bulundurulması önerilen ürünler de 2 saatten fazla +4 derece üzerindeki sıcaklıklara maruz kalmış ise yukarıda belirtilen soğutma yöntemleri soğutulmaya ve +4derecede tutulmaya devam edilmelidir. Aksi takdirde tüketilmemelidir. 

ELEKTRİK KESİNTİSİ SONRASINDA:

Gerekmedikçe buzdolapları açılmamalı, açılmamış buzdolabı yiyecekleri 4 saat boyunca mevcut ısısında tutacaktır, ancak et, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta gibi gıdalar 4 saatten sonra bakteri üretmeye başlar ve hızlıca bozulma gösterir.

Yeterli soğutma yapılmadığı zaman ve bu gıdalarda şüpheye düştüğünüz anda kesinlikle tüketmeyiniz. Donmuş gıda eğer hala buz kristalleri içeriyorsa bozulmanın başlamamış olduğunu ve yeniden güvenle dondurulabileceğini göstermektedir. 

Gıdalarda farklı renk, koku, yapı görmüşseniz o ürünü tüketmemeniz gerekmektedir.  Gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için kesinlikle tadına bakmamalıyız. 

Kapağı açılmamış bir dolapta tamamen çözüldüğünden emin olduğunuz dondurulmuş gıdalar 24 saati geçmemiş ise ve sıcaklık + 4 dereceden yüksek değil ise ürünler pişirilip tüketilebilir fakat kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Alınacak önlemler ve dikkat edilecek hususlar gıdalarımızı tamamı ile koruyamayacaktır. Ancak bilinmelidir ki bilinçli tüketicilerin bulunduğu her alanda kaynaklarımız daha verimli kullanılacak, var olan bu ekonomik krizde yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli besinlerin de israfını önemli ölçüde engelleyecektir. 

Devamını Oku
Yorum Yapın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gündem

Girne’ye müjde: 8-10 bölümlük Meslek Lisesi çok yakında hayata geçirilecek

-

-

-

Ada TV’ye konuk olan Girne Turizm Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Yıldızdoğan, Gündem Özel programında Cüneyt Oruç’un sorularını yanıtladı.  Mesleki eğitimin önemini vurgulayan Yıldızdoğan, “Girne’de meslek lisesiyle ilgili tek bir bölüm asla kabul edilemez. En az 8-10 bölüm olmalı” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın müjdesini izleyicilerle paylaşan Yıldızdoğan, “Girne Alsancak anayolunun üst tarafında  bir meslek lisesi kampusu açılacak. Burada en az 8-10 bölüm olacak. Girne’de insanlar arabasını tamir ettirmeye, buzdolabı için tamirci çağırmaya çekiniyor. Bir inşaat yapacak, tuğla badana, boya ustası çağırmaya çekiniyor. İşte bu okulla belli bir sürenin sonunda Girne her branştan ustaya kavuşacak.  Bu da fiyatlarda bir süre sonra önemli bir ucuzluk getirecek” ifadelerini kullandı.

Mesleki eğitimle ilgili yönelimin sekizinci sınıfta başlaması gerektiğini ifade eden Mehmet Yıldızdoğan, mesleki eğitimin devlet politikası olarak da desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Girne Turizm Meslek Lisesi’nden mezun olan öğrencilerin daha okuldan mezun olmadan iş olanağına kavuştuğunu dile getiren Yıldızdoğan, ailelerin çocukların okul hayatına karar verirken ve gelecek planlaması yaparken bunu da göz önünde bulundurmalarını istedi.

Devamını Oku

Gündem

Kıb-Tek’ten çok önemli duyuru

-

-

-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Güneş Enerjisi Kurulumlarında yasal mevzuata aykırılıklar gözlemlendiğini açıkladı.

KIB-TEK’ten yapılan açıklama şöyle:

“Son zamanlarda Güneş Enerjisi Kurulumlarında yasal mevzuata aykırılıklar gözlemlenmektedir. KKTC’de yürürlükte bulunan ilgili yasal mevzuata uygun şekilde Yenilenebilir Enerji Kaynağı izni almayan ve/veya Yenilenebilir Enerji Kaynağı izni almış olup da işbu iznin kapsamı dışında kurulum ve/veya uygulama yapan ve/veya Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun onayını almadan tesisatında herhangi bir değişiklik yapanlar hakkında yürürlükteki yasal mevzuat gereğince tüm hukuki yollara başvurulacak olup yasal çerçevede gerekmesi halinde, ilgili bina ve/veya yere enerji verilmesi durdurulabilecek ve/veya elektrik kesilebilecektir.”

Devamını Oku

Gündem

Ülkede yaşayan her üç iş insanından biri ‘rüşvet verdim’ itirafında bulunuyor

-

-

-

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International, TI) kriterlerine göre hazırlanan 2024 yılına ilişkin “Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu” açıklandı.

Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından, Uluslararası Şeffaflık Örgütü kriterlerine göre hazırlanan raporda 352 iş insanı ve uzmanla yapılan anketlerle elde edilen sonuçlardan faydalanıldı. İş insanları ve uzmanların verdiği cevaplara göre, Kıbrıs’ın kuzeyi 26 puanla 180 ülke arasında 140’ıncı sırada yer aldı. göre “0 puan” en yüksek yolsuzluğu, “100 puan” ise yolsuzluğun hiç bulunmadığını anlatıyor.

2023 yılına kıyasla Kıbrıs’ın kuzeyine ait skorda, bir puanlık düşüş gerçekleşti ve sıralamadaki yeri değişmedi. KKTC’de geçen yılki skoru, Türkiye’nin skorunun 7 puan gerisindeyken, bu yıl Türkiye’nin 8 puan gerisine düşüldü. Kıbrıs’ın güneyinin skoru ise geçen yıl 53 iken, bu yıl 56’ya yükseldi ve 46’ncı sıraya yerleşti. Güney ile Kuzey arasındaki puan farkı, 26’dan 30’a çıktı.

Rapora göre bu yılki en temiz üç ülke; Danimarka, Finlandiya ve Singapur oldu.

26 skora sahip olan KKTC; Liberya, Mali, Pakistan, Kamerun, Irak, Madagaskar, Meksika, Nijerya ve Uganda ile birlikte 140’ıncı sırayı paylaşıyor.

180 ülke arasındaki sıralamada; Kıbrıs’ın güneyi 46’ncı sırada, Malta 65’inci sırada, Yunanistan 59’uncu sırada ve Türkiye 107’inci sırada.

YÜZDE 75 “YOLSUZLUK ÇOK YAYGIN” DİYOR

Ankete katılan iş insanlarının yüzde 75’i KKTC’de rüşvet ve yolsuzluğun çok yaygın olduğunu düşünüyor. Dahası, yüzde 74’ü yolsuzluğun çok ciddi bir sorun olduğu kanaatinde. Her üç iş insanından ikisi, bir yıl önceye göre KKTC’de yolsuzluğun artmış olduğunu düşünüyor. 2024 yılı da yolsuzluğun azaldığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 4.

YOLSUZLUK EN FAZLA İHALELERDE

Katılımcılara göre ‘rüşvet ya da el altından fazladan ödeme yapmanın’ en yaygın olduğu üç işlem şu şekilde sıralandı: Katılımcıların yüzde 64’ü kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemlerinde rüşvetin çok yaygın olduğunu düşünmekte. Bunu kamuya ait arazi ve binaların tahsisi ve kiralanması (%60) ve devlet teşvikleri (%56) takip etmekte.

Rüşvetin en az olduğu alanlarsa sırasıyla şöyle aktarıldı: Yargı kararlarını etkilemek için (%32); yerel yönetim/belediye hizmetleri (%36); ve devletten elektrik, su ve telefon gibi hizmetleri alırken (%38).

“Son bir yıl içerisinde yukarıdaki hizmetlerden herhangi birini almak için sizin ya da çevrenizdekilerden birinin ilgili yetkiliye rüşvet ya da hediye vermeniz ya da bir iyilik yapmanız gerekti mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 35i “evet” cevabı verdi, bu soruya yanıt vermeyenlerin oranıysa yüzde 10 oldu.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye