CÜNEYT ORUÇ YAZDI…
Dünya Kupası tarihine geçecek muhteşem bir final… Ve kazanan Arjantin…
Maçı izlerken Avrupa takımı Fransa’nın ağırlıklı olarak siyahi sporcularla mücadele ettiğini görürken, Arjantin’de bir tane bile siyahi oyuncu olmaması merak edildi.
Bunun cevabına Arjantin Devleti’nin yıllarca süren beyazlaştırma ve Avrupalılaştırma politikaları diye cevap verebiliriz.
Arjantin’de 18. yüzyılın sonunda nüfusun üçte biri siyahtı. 1850’lerde bu oran yüzde 15’e kadar düşüyor. Günümüzde ise bu oranın yüzde 2 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Arjantin, 1810 ile 1816 yılları arasında bağımsızlık için İspanya ile savaştı. Bu savaşta siyah nüfusu ön cephelere yerleştirdikleri bilinen tarihi bir gerçek.
Dünya üzerinde en büyük toprağa sahip olan Arjantin Latince Gümüş kelimesinden geliyor. Coğrafi keşiflerden sonra bölge İspanyollar tarafından keşfedilmiş ve özellikle gümüş madeni bölgede çıkarıldığı için ismini de buradan almış.
Ülkede yaşayanların büyük bir kısmı ise İspanyol ve İtalyan kökenli…
Gelelim dün Arjantin’e tarihi zaferi getiren lidere… Yani Lionel Messi’ye…
Bir çelik işçisi olan baba ve temizlikçi olan annenin üçüncü oğlu Messi, yoksulluk içinde bir çocukluk geçiriyor.
Onu çocukluğundan tanıyanlar “Eğer topu yoksa da plastik çantalardan ya da çoraplardan kendine bir top yapardı” diye anlatıyor.
Futbola o kadar aşık ki 11 yaşına geldiğinde ortaya çıkan büyüme hormonu bozukluğu bile onu bu aşkından koparamıyor.
Futbolun efsane ismi Messi o günleri, “Çocukken herkesten daha küçüktüm. Herkesten daha ufaktım,. Hayata bağlanmamı sağlayan şey futboldu. O günlerden kalma bir alışkanlıkla sorumluluklarımı bilen biriyimdir. Bir şey istiyorsam bunun için elimden geleni veririm.” diye anlatıyor.
Kendisine gönül veren yoksul mahalleleri anladığını ise “Son dönemde birçok insan zor günlerden geçiyor. Çok fazla yoksulluk var. Bunu biliyorum, bunu görüyorum. Her zaman bugün olduğum gibi biri değildim. Bu konuda fikrimi söylemek zor. Çünkü insanlar ‘fakirlik hakkında konuşuyorsun ama hiçbir şey bilmiyorsun’ diyorlar. Kolay değil. Fakirliği iyi biliyorum. Arjantin’de ve İspanya’da olan her şeyin farkındayım. Gördüklerimi sevmiyorum. Yaşanan fakirlik acı verici” sözleriyle anlatıyor.
O hayatın boyunca çalıştı, her zorluğu aştı. Dün gece de takımına liderlik yaptı. Arjantin takımı Messi’nin liderliğinde tarihi zafere ulaştı.
Siyasetin futboldan alacağı çok ders var. Siyasette de sporda olduğu gibi bir lidere ihtiyaç var. Ama o lider Messi gibi her zorluğu aşabilecek, takımını etrafından kenetleyecek bir lider olmalı.
O lider Messi’nin futbola aşık olduğu gibi, her türlü hırs ve menfaatten öte sadece vatanına aşık olmalı…
Böyle liderlere sahip ülkelerin aşamayacağı zorluk yok.