Adıyaman’da bugün başlayacak İsias davasında bir numaralı müşteki olarak yer alacak Başbakan Ünal Üstel, “Bir yıl geçti ama acımız geçmedi. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye buradayız” dedi. KKTC olarak önemli savaşlar, önemli kayıplar yaşandığını anımsatan Başbakan Üstel, “Mağusa’nın savaşlarda yitirdiği can sayısı ile depremde yitirdiği can sayısı aynı. Herkes yaşadığımız acının büyüklüğünü buradan anlayabilir” diye konuştu. Adıyaman’a geçişi öncesinde Şanlıurfa’da açıklamalarda bulunan Üstel, şu ifadeleri kullandı: “Biz yüce Türk adaletine güveniyoruz. Çünkü adalet mülkün temelidir. Buradaki mülk devlettir. Adalet yoksa devlet de olamaz. Dolayısıyla adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin kanunların öngördüğü şekilde hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum.”
********************
manset
Gazze’de soykırım ile suçlanan İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda savunma yapacak
İsrail Uluslararası Adalet
Divanı’nda hesap verecek
Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davada, “İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü askeri harekâtın Gazze’de yol açtığı ölüm, yıkım ve insani krizin boyutlarının uluslararası hukuka göre soykırım eşiğini aştığını” bildirdi. Güney Afrika’nın Filistinlilere soykırım yapmakla suçladığı İsrail, Birleşmiş Milletler’in en üst mahkemesi önünde kendisini savunacak.
İsrail başbakanlık ofisinden yetkili Eylon Levy, “İsrail devleti, Güney Afrika’nın saçma sapan kan iftirasını çürütmek için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önüne çıkacak” dedi. Levy, Güney Afrika’yı, 7 Ekim tarihli Hamas saldırısına “siyasi ve hukuki kılıf uydurmakla” suçladı.
Güney Afrika, UAD’ye açtığı davada İsrail’i “Gazze’deki Filistinlileri yok etmeyi” amaçlayan “soykırım” eylemleriyle suçladı.
Dosyada, Tel Aviv’in “ayrım gözetmeksizin güç kullanımına başvurduğu ve bölge halkını zorla yerinden ettiği” ifade edildi.
Rapor, bir devlete yönelik hiçbir saldırının soykırıma karşı 1948 sözleşmesinin ihlal edilmesini haklı gösteremeyeceğini savundu.
Sözleşmeyi imzalayan İsrail ise bu suçlamayı reddetti. Ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi İsrail gazetesi Yediot Aharonot’a yaptığı açıklamada “Yahudi halkı soykırımın ne olduğunu herkesten daha iyi bilir” dedi.
Güney Afrika geçen hafta mahkemeden İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını derhal askıya alması için bir ara emir çıkarmasını istedi. Dava devam ederse yıllar sürecek ancak ara kararın haftalar içinde çıkabileceği belirtiliyor.
UAD’nin İsrail aleyhine vereceği bir kararın ülkeyi siyasi ve ekonomik olarak izole edebileceği ifade ediliyor.
Kudüs İbrani Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Barak Medina, “İsrail bunu görmezden gelemez” dedi.
Gazze’de çatışmalar sona erdiğinde İsrail’de seçimlerin yapılması bekleniyor. Ülkede Hamas saldırısıyla bağlantılı istihbarat ve güvenlik zafiyetlerine yönelik yaygın öfkenin, iktidarda olanlar için kötü sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.
BİNLERCE ASKER GERİ ÇEKİLECEK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ı yok edene ve 100’den fazla rehine serbest bırakılana kadar savaşı sürdürme sözü vermişti. İsrail, Filistinli sivillere yönelik saldırıları azaltması için artan uluslararası baskı altında. Hamas yönetimindeki bölgeye büyük hava ve kara operasyonları düzenleyen İsrail, binlerce askerini diğer bölgelerden çekeceğini açıkladı. Ordu, beş tugayın ya da birkaç bin askerin önümüzdeki haftalarda Gazze’den ayrılacağını duyurdu. Bazıları daha fazla eğitim almak ya da dinlenmek için üslere giderken, birçok yaşı ileri yedek asker de evlerine dönecek. Ancak salı günü Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde şiddetli çatışmalar devam etti. Filistinliler, kentte ve doğuda İsrail sınırına yakın tarım alanlarında ağır hava saldırıları ve topçu bombardımanı olduğunu bildirdi.
İsrail ordusu, Bureij yakınlarındaki Nuseirat kampının bazı bölümlerinde yaşayan insanlara tahliye emri verdi. Emirler telefonla ve kampın üzerine bırakılan broşürlerle iletildi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı, yaklaşık 22 bin Filistinlinin ölümüne neden oldu; 2,3 milyon insanın çoğu güneye göç etmek zorunda kaldı.
Savaş başladığından bu yana İsrail, BM’nin ihtiyaçlarının çok altında olduğunu söylediği bir miktar yardım dışında, 2,3 milyonluk nüfusa gıda, su, ilaç ve diğer malzemelerin girişini yasakladı.