Connect with us

Gündem

10 KASIM’A KADAR DEĞİL SON KASIMA KADAR İZİNDEYİZ!..

-

-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikal edişinin 84’üncü yılında özlemle anıyoruz… 

Türk milletinin 84 yıldır özlem ve saygıyla andığı büyük lider, Dolmabahçe Sarayı’nda hayatının son gününe girerken,  yanında 9 doktor mevcuttu.

Doktorların dışında Cumhurbaşkanlığı Genel sekteri Hasan Rıza Soyak, Yaveri Kılıç Ali, Yaveri Salih Bozok, Muhafız alay komutanı İsmail Hakkı Tekçe de yanındaydı.

Kılıç Ali hatıralarında Atatürk’ün son anlarını şöyle anlatıyordu:

“Atatürk’ün durumu saatten saate daha da ağırlaşıyor, durum resmi bildirilerle millete açıklanıyordu.

Dalgın ve bitkin olarak yatan Atatürk’ün gözleri nadiren açılıyordu. Herkesin hayranlığını kazanan o güzel mavi gözler artık eski parlaklığını kaybetmiş, solgunlaşmıştı. Hiçbirimizle konuşmuyordu. Sadece: ‘Aman dil, dil efendim‘ diye bir şeyler söylüyordu. Bu sözlerin ne anlama geldiğini çözmek için bütün zekamızı kullanıyor, geçmiş olayları düşünüyor ve aralarında bir ilişki kurmaya çalışıyorduk. Fakat yine de ne demek istediğini bir türlü anlayamıyorduk.

…Bir ara Hasan Rıza Bey ile bana doğru bakarak sordu:

‘Saat Kaç‘

Hasan Rıza Soyak cevap verdi:

‘Saat 7.00 efendimiz‘

Artık Atatürk sürekli ‘Saat kaç?’ diye soruyor, Hasan Rıza Bey de ‘Saat 7.00 efendimiz’ diye saati tekrar ediyordu. Bu karşılıklı konuşma birkaç kez tekrarlandı.

…Son ‘Saat Kaç?’ sorusunun ardından birdenbire kendini arka üstü yatağa attı… Artık kendinde değildi.  Doktorlar saat 9’u 5 geçe ölüm raporunu imzaladı…”

Atatürk’ün sona ana kadar yanında olan Salih Bozok da hayatına kıymaya kalkacak kadar Ulu Önder’e bağlıydı.

Atatürk’ün ölümünün ardından birkaç dakika sonra yaveri Salih Bozok odadan ayrıldı. Ardından  silah sesleri duyuldu. İnsanlar odaya girdiklerinde Bozok’u kanlar içinde buldu.

Ancak Bozok’un intihar teşebbüsü başarılı olamamış; kurşun kalbine değil, akciğerini boydan boya deşerek sırtına saplanmıştı. Operasyonların ardından hayata döndürülen Bozok, kaldığı yerden milletvekillik görevine devam etti.

Türk milleti kurtarıcısını o gün kalbine gömdü. 

Zaman içinde Türk milleti ile Ata’sının arasına girmeye çalışanlar, ona kara çalmaya çalışanlar olmadı mı? Elbette oldu. Ama kimsenin gücü, 10 Kasım’a kadar değil, son kasıma kadar Ata’sına bağlı olmaya yemin etmiş bu halkın gönlünden onu almaya yetmedi.

Gündem

Başbakan İsias davası öncesinde konuştu: Kamu görevini ihmal eden hesap vermeli

-

-

-

Kamu görevlilerinin yargılanmaya başlayacağı dava öncesinde konuşan Başbakan Ünal Üstel, Grand İsias Otel davasının sadece hukuki değil, manevi bir sorumluluk taşıdığını vurguladı. “Kamu görevini ihmal eden herkes hesap vermelidir” diyen Üstel, Şampiyon Melekler için yürütülen adalet mücadelesine kalben destek verdiğini ifade etti.

Üstel, 6 Şubat depreminde Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in yıkılmasıyla yaşamını yitiren, aralarında Şampiyon Melekler’in de bulunduğu 72 kişinin ardından başlatılan adalet mücadelesinin önemli bir aşamasına gelindiğini vurguladı.

Kamu görevlilerinin yargılanacağı ve toplum vicdanında derin bir karşılık bulan davanın, yalnızca hukuki değil, manevi bir sorumluluğu da taşıdığını belirten Üstel, fiziken katılamayacağını ancak kalben yanlarında olduğunu ifade etti.

Üstel’in yazılı açıklamasının tamamı şu şekilde:

“6 Şubat 2023’te yaşadığımız asrın felaketinde hayatını kaybeden Şampiyon Meleklerimizi asla unutmadık. O günden bu yana taşıdığımız acının adı, artık sadece bir kayıp değil; aynı zamanda adalet arayışının da adıdır.

Yarın başlayacak olan ve kamu görevlilerinin yargılanacağı bu dava, bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu yalnızca bir yargılama değil, toplum vicdanının ses bulduğu, evlatlarımızın adının adaletle anılması için yürütülen kutsal bir mücadeledir.

Ne yazık ki bu önemli duruşmada fiziken aranızda olamayacağım. Ancak kalben oradayım. Mücadelenizi, sabrınızı ve kararlılığınızı yürekten destekliyorum.

Kamu görevini ihmal eden herkes, en yüksek sorumlulukla yargı önünde hesap vermelidir. Bu yolda sonuna kadar yanınızdayım.

Şampiyon Meleklerimizin ve tüm kayıplarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyor, adalet yerini bulana dek sizinle birlikte olduğumu bir kez daha vurguluyorum”

Devamını Oku

Gündem

Kıbrıs’ı bekleyen depreme ne kadar hazırız?

-

-

-

İstanbul’da yaşanan deprem Kıbrıs’ın  deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Uzmanlar, “Kıbrıs adası çevresinde önümüzdeki süreçte 7 büyüklüğündeki bir deprem sürpriz değil. Gereken önlemi alın…” diye defalarca uyardı. Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet de KKTC’deki inşaat zeminleri ve yapılaşma konusunda ilk etapta alınması gereken tedbirleri sıralarken, Doğu sahilleri, Long Beach, Gazimağusa ve Güzelyurt ovası gibi bölgelere dikkat çekiyor. Peki 2015’teki yapılan ülkesel fiziki planda zemini en zayıf bölge Long Beach olarak gösterilmesine rağmen burada yıllarca yüksek katlı yapılaşmaya neden izin verildi?

Devamını Oku

Gündem

Dünyada çocuklara armağan tek bayram olan 23 Nisan coşkuyla kutlanıyor

-

-

-

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anavatan Türkiye ile birlikte ülkemizde de bugün törenlerle kutlanıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri dün 23 Nisan dolayısıyla kendisini ziyaret eden çocukları makamında ağırladı. “Sizlere güvenimiz ve inancımız tam” diyen Başçeri, çocukların hem KKTC’nin hem de Türkiye’nin geleceği olduğunu vurguladı. Makam koltuğunu devralan Nisa Nur Öner ise iki ülke arasındaki kardeşliğin nesiller boyu süreceğini söyledi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, 9 Eylül İlkokulu öğrencileri Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı, yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde ziyaret etti. “Bugün burada bir tarih yazılıyor. Bu binada ağırladığım ilk ziyaretçiler sizlersiniz.” diyen Tatar, öğrencilerle çektirilen fotoğrafın da bu anlamda tarihi bir belge olacağını vurguladı. Temsili olarak Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Melin Kunt, çocukların gelecekteki rolüne dair umut dolu mesajlar verdi. Kunt, “Çocuklar gülerse dünya güzelleşir” dedi.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye