Connect with us

Ekonomi

Açlık sınırı 9 bin 675 TL oldu

-

-

KTAMS, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 9 bin 675 TL olduğunu açıkladı. Bengihan, asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığını belirterek, aradaki farkın bin 75 TL’ye çıktığını kaydetti. KTAMS Başkanı Güven Bengihan, asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığını belirterek, aradaki farkın 1075 TL’ye çıktığını kaydetti.

Bengihan yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden alınan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu tarafından sendikaya gönderilen fiyatlar dikkate alınarak rapor hazırlandığını ifade etti. Buna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 31 Ağustos itibarıyla 9 bin 675 TL olarak hesaplandığını belirten Bengihan, şöyle devam etti:

“Sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı günlük 81,98, aylık 2 bin 459,40 TL, yetişkin bir erkek için günlük 86,63 aylık 2 bin 598,90 TL, 15-19 yaş çocuk için günlük 91,79, aylık 2 bin 753,70 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 62,09 TL, aylık 1862,70 TL’dir.”

4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 9 bin 675 TL olduğunu yineleyen Bengihan, son yapılan artışa rağmen asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığını kaydetti. 

“YÜKSEK ZAM ORANLARI HALKIN BELİNİ BÜKTÜ”

İstatistik Kurumu’nun resmi rakamlarına göre ülkede, 2022’nin Ağustos ayında yüzde 3.31, son iki ayda (Temmuz, Ağustos) yüzde 13.62, son 8 ayda yüzde 70,38, bir yılda yüzde 118,18 enflasyon meydana geldiğini ifade eden Bengihan, “Özellikle elektriğe, akaryakıta, tüp gaza,  ekmeğe, süt ve süt ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlar halkın adeta belini bükmüştür” dedi.

Sendikaların ısrarlı taleplerine rağmen 2022 yılının ilk 6 ayında meydana gelen yüzde 56.76 oranındaki hayat pahalılığının asgari ücrete yansıtılmadığını hatırlatan KTAMS Başkanı Bengihan, taleplerinin, asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış verilebilmesi yönünde yasal düzenlemenin yapılması, asgari ücret belirleme kriterlerinin güncellenmesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi olduğunu belirtti.

Güven Bengihan, “Ayrıca özel sektör çalışanlarının patronların insafına terk edilerek, sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektörde sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce Meclis’e gönderilmelidir” dedi.

Vergi dilimlerinin açılmaması ve kişisel muafiyetlerin ve özel indirimlerin güncellenmemesi nedeniyle “Göç Yasası” diye nitelendirilen 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerinin de maaşlar açısından büyük mağduriyet yaşadığını ifade eden Bengihan, bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için belirlenecek takvim çerçevesinde yapılacak artışlarla maaşların eşitlenmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın özkaynakları 558 milyon TL’ye yükseldi

-

-

-

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 42. Yıllık Olağan Genel Kurulu 17 Nisan 2025 tarihinde Lefkoşa’da Concorde Tower Hotel’de gerçekleştirildi.

Genel Kurul’da; Bankanın ana hissedarları olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi, T.C.M.Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı ve Türkiye Vakıflar Bankası’nın temsilcileri,  Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür ve  Genel Müdür Yardımcıları, Banka Yöneticileri ve Bağımsız Denetim Kuruluşu yetkilileri hazır bulundu. 

Lefkoşa’da Concorde Tower Hotel’de gerçekleşen Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd.’in 42. Yıllık Olağan Genel Kurul toplantısında ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ecem Topaloğlu ile Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özorun açılış konuşmalarını yaptılar. 

Kuruluşunun 43.yılını ve faaliyetlerine başlamasının 42. yılını yaşayan Bankanın , 178 çalışanı, 10 Şubesi ve 9,3 milyar TL aktif büyüklüğü ile KKTC bankacılık sektörünün tek kamu bankası olduğunu vurguladı. 

Bankanın güçlü ve ve güvenilir yapısını sürdürme vizyonu doğrultusunda, başta küçük esnaf ve küçük-orta boy işletmeler olmak üzere, bireylere, emeklilere, ticari işletmelere ve diğer tüm sektörlere ihtiyaçlara uygun çeşitli kredi seçenekleri sunulduğunu, yüzlerce girişimcinin desteklendiğini, halktan sağlanan kaynakların yine halka aktarılmasına özen gösterildiğini ifade etti.

2024 yılında gösterilen olumlu performans nedeniyle Bankanın Yönetim Kurulu Üyelerine, Genel Müdür Yardımcılarına, Bölüm, Birim ve Şube Yöneticilerine ve tüm çalışanlarına verdikleri emeklerden dolayı teşekkür edildi.

Mali işlerden Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Şirket Sekreteri Elvan Kınış gündem maddelerinin sunumunu yaptı. Bankanın 2024 yılı mali tabloları, bankacılık risklerinin yönetimi ve finansal sağlamlık göstergeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Bankanın 2024 yıl sonu itibariyle aktiflerinin %53 oranında artarak 9.3 milyar TL’ye, kredilerinin %45 oranında artarak 3,3 milyar TL’ye, mevduatlarının %31 oranında artarak 6,1 milyar TL’ye ve özkaynaklarının ise %102 oranında artarak 558 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.

Hiissedarların onayına sunulan, Yönetim Kurulu Raporu, 2024 yılı bilanço ile kâr ve zarar cetveli ve görev süreleri dolan yönetim kurulu üyelerinin yerine görev yapacak üyeler oy birliği ile onaylandı , dilek ve temenniler bildirildi ve Genel Kurul tamamlandı.

Devamını Oku

Ekonomi

KKTC vatandaşı olan bir kişiyi bile istihdam eden kurumlara yüzde 80 prim desteği

-

-

-

Başbakan Ünal Üstel, UBP Girne İlçe binasında düzenlenen geniş katılımlı toplantıda yaptığı konuşmasında, ‘Girne’de trafik ızdırabına adım adım son veriliyor’ dedi.

Üstel, ‘ Girne’den müjdeliyorum. KKTC vatandaşı olan bir kişiyi bile istihdam edecek kurum ve kuruluşlara yüzde 80 sosyal sigorta prim desteği vereceğiz. Bununla birlikte KKTC vatandaşımız istihdam konusunda daha kolaylık yaşayacaktır. Biz konuşmuyoruz, iş yapıyoruz. Tüm enerjimizi halkımıza iş yapmaya harcıyoruz’ dedi.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye’de ocak ayı enflasyonu yüzde 5.03

-

-

-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, TÜFE’deki değişim 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,12 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,35 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 23,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 99,93 ile eğitim oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -5,17 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 23,57 ile sağlık oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,08 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,05 olarak gerçekleşti.

Devamını Oku

Öne Çıkan Haberler

Copyright © 2022 KKTCgündem. künye